Hvad er angst?
Vores hjerne er biologisk programmeret til at sikre vores overlevelse. Det betyder, at vi er særligt opmærksomme på potentielle farer og reagerer hurtigt på dem. Angst er en naturlig del af denne overlevelsesmekanisme – ligesom følelser som vrede, jalousi og glæde.
Formålet med angst er at mobilisere os til hurtige og instinktive handlinger, som fx flugt eller forsvar, når vi føler os truet.
Når angst bliver en lidelse
For nogle mennesker kan angst blive så dominerende, at den udvikler sig til en lidelse. Her opstår angsten i situationer, hvor der reelt ikke er nogen stor fare – fx under almindelige aktiviteter som at handle ind eller tage offentlig transport.
I sådanne tilfælde bliver angstreaktionen ude af proportion med den faktiske situation.
Symptomer og grader af angst
Angst kan opleves meget forskelligt. Den kan være alt fra let nervøsitet til voldsomme panikanfald, hvor det føles, som om man skal dø. Det kan være en lammende tilstand, der forringer livskvaliteten og forhindrer en i at leve et normalt liv.
Nogle har konstant uro og bekymring (generaliseret angst), mens andre oplever pludselige anfald uden forvarsel (panikangst).
Angst kan også være en reaktion på belastninger og dermed et symptom på andre psykiske eller fysiske lidelser.
Hvornår skal man søge hjælp?
Hvis angst begynder at forhindre dig i at udføre daglige gøremål eller gør det svært at nyde livet, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Start med at tale med din læge.
Selvom angst ikke altid virker hensigtsmæssig i vores moderne hverdag, har den tidligere spillet en vigtig rolle i menneskets overlevelse – fx da vores forfædre måtte være konstant på vagt over for rovdyr på savannen.
Forskellige typer angst
Der findes flere forskellige former for angst:
-
Panikangst
Her oplever man pludselige og voldsomme angstanfald, ofte uden nogen åbenlys grund. Det kan føre til, at man begynder at undgå steder eller situationer, hvor man tidligere har haft anfald. -
Social fobi
Frygt for at blive bedømt negativt i sociale sammenhænge. Det kan føre til, at man undgår sociale situationer, hvilket kan resultere i isolation. -
Fobier
Angst, der er knyttet til specifikke situationer eller objekter – fx edderkopper, højder eller lukkede rum. -
Generaliseret angst
En vedvarende og ofte ubegrundet bekymring om forskellige aspekter af livet. Kan føre til fysiske symptomer som muskelspændinger og søvnbesvær. -
Præstationsangst
Frygt for at fejle eller blive bedømt negativt i situationer som eksamener eller præsentationer. -
OCD (Obsessive-Compulsive Disorder)
En angstlidelse kendetegnet ved tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Handlingerne udføres ofte for at lindre angst, men kan tage overhånd og forstyrre hverdagen.